Ατμοσφαιρική Ρύπανση
- 1. Η εκλογή δημοτικών αρχόντων έγινε με απλή αναλογική. Υποτίθεται ότι η εφαρμογή αυτού του συστήματος είχε στόχο την ενίσχυση της πολυφωνικής δημοκρατίας. Σήμερα, ωστόσο, και υπό την ηγεσία ενός κατά τα φαινόμενα μη χαρισματικού δημάρχου έχει σχηματιστεί μια χωρίς προηγούμενο ισχυρότατη δημαρχιακή πλειοψηφία, πώς έγινε αυτό ;
Καταρχήν ο Κλεισθένης, με την κυβέρνηση της ΝΔ, συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε, δίνοντας υπερεξουσίες στο δήμαρχο, και πλειοψηφία στις θεσμοθετημένες επιτροπές, οικονομική και ποιότητα ζωής. Έτσι οι συνεργασίες βάσει προγραμματικών συγκλίσεων έπαψαν να είναι απαραίτητες, χρειάζονταν μόνο ο απαραίτητος αριθμός δημοτικών συμβούλων ,για την πλειοψηφία είτε στο δημοτικό συμβούλιο, είτε στις επιτροπές.
Και αυτό έγινε με ανταλλάγματα, αντιδημαρχίες και ΔΣ οργανισμών και όχι με συμφωνία παρατάξεων σε προγραμματικές θέσεις.
Πριν την αλλαγή του Κλεισθένη, όταν έγιναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις πόλεις που υπήρχε μια ισχυρή υποψηφιότητα, για οποιουσδήποτε λόγους και από όποιο πολιτικό χώρο, πχ Μπακογιάννης στην Αθήνα, Καλογιάννης στη Λάρισα, Πελετίδης στην Πάτρα, δεν υπήρξαν πολλά ψηφοδέλτια.
Στη Θεσσαλονίκη , η αποχώρηση Μπουτάρη, χωρίς να φροντίσει για διαδοχή στην Πρωτοβουλία, η οποία κατακερματίστηκε, άφησε πολύ χώρο για διάφορες πολιτικές ομάδες, αλλά και προσωπικές φιλοδοξίες. Η δεξιά παράταξη ήθελε να πάρει τη ρεβάνς, και παρόλα τα πολλά ψηφοδέλτια από τον ίδιο χώρο, ήξερε πως θα τα βρούνε μετά, ιδίως αν έχουν και την κυβέρνηση όπως και έγινε.
Ο κ. Ζέρβας έπαιξε το χαρτί του ανεξάρτητου, και κέρδισε τον κ. Ταχιάο, επιλογή Μητσοτάκη σε μια “καραμανλική” πόλη. Αυτό έγινε επειδή στον δεύτερο γύρο, πολλοί ψηφοφόροι από άλλους πολιτικούς χώρους, ψήφισαν με το θυμικό, όχι στην επιλογή του αρχηγού της ΝΔ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά και την επιτυχία στις εθνικές εκλογές, η δεξιά συνενώθηκε. Μη θέλοντας συναρχηγούς ο κ. Ζέρβας του μόλις 15% την πρώτη Κυριακή, αλλά 67% τη δεύτερη, δεν ζήτησε προγραμματική συμφωνία με Ταχιάο και Ορφανό, αλλά σταχυολόγησε συνεργάτες από πολλές δημοτικές παρατάξεις, όπου βρήκε πολλούς πρόθυμους.
Βέβαια αυτή η ισχυρή πλειοψηφία έχει πολύ χρόνο να διανύσει, και διαφωνίες ,πικρίες προσωπικές απογοητεύσεις μπορεί κάποια στιγμή , να την αποδυναμώσουν.
Με άλλα λόγια, ο πολιτικός στόχος προώθησης του διαλόγου και δημιουργίας συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο ανατράπηκε απολύτως με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
- Ποια κατά τη γνώμη σου είναι τα τρία πιο επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Εκτιμάς ότι θα υπάρξει σύντομα λύση και αν ναι ποια θα είναι αυτή
Πριν τον κορονοιό είναι προφανές πως υπήρχαν άλλες ιεραρχήσεις. Σήμερα και αύριο, το κυρίαρχο θα είναι το θέμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Προστασία ευάλωτων ομάδων, πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαζομένων που βρίσκονται ξαφνικά στην ανεργία, μικρομεσαίων που αγωνίζονται να σώσουν ένα κομμάτι από τη ζωή που είχαν στήσει και κλυδωνίζεται.
Όμως δεν φτάνει να κάνουμε πιο πολλές δομές για αστέγους, πρέπει να μειώσουμε τους αστέγους, δεν θέλουμε πιο πολλά συσσίτια αλλά περισσότερη εργασία.
Φυσικά η κεντρική πολιτεία θα καθορίσει το πλαίσιο, όμως ο δήμος πρέπει να βρει τρόπους για στήριξη της εργασίας και της οικονομίας της πόλης.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι είναι φανερό πως είναι εύκολη η εκμετάλλευση της ευκαιρίας να περάσουν αμαχητί πολλά θέματα ιδεοληψιών και συμφερόντων. Όταν το κυρίαρχο είναι ο φόβος για την υγεία και την οικονομική επιβίωση, και ο λαός έχει στρέψει το βλέμμα του σε θέματα που απειλούν τη ζωή του, τα πρώτα θύματα είναι το περιβάλλον, ο πολιτισμός και η δημοκρατία.
Πιο συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη δύο θέματα είναι καίρια, και κινδυνεύουν να χαθούν στη λαίλαπα της κρίσης.
Σόφια, και μετρό και αρχαία
Α. Τα Αρχαία στη Βενιζέλου ,που η σπουδαιότητά τους έχει αναγνωριστεί από ειδικούς και ενώσεις σε όλο τον κόσμο. Η απόσπαση και η επανατοποθέτηση που δεν θα γίνει, θα είναι μεγάλο πλήγμα στον πολιτισμό και έλλειψη σεβασμού στην ιστορία της πόλης.
Β. Η πλατεία Ελευθερίας που χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και το πράσινο, σε μια πόλη που ασφυκτιά στο τσιμέντο, ετοιμάζεται να αποκτήσει υπόγειο πάρκινγκ, και μια κατ επίφαση πλατεία επάνω. Η δημιουργία πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης δείχνει την έλλειψη οράματος , για μείωση των ΙΧ, άρα και μείωση καυσαερίων, ηχορύπανσης, αλλά και μείωσης του δημόσιου χώρου.
Επί πλέον στην πλατεία Ελευθερίας φαίνεται και πάλι η αδιαφορία για την ιστορία της πόλης .Εκεί ήρθαν αρχικά οι πρόσφυγες το 1922. Από εκεί ξεκίνησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης το ταξίδι στο Άουσβιτς.
- 3. Έχει ο Δήμος πολιτική για την επίλυση του οικολογικού προβλήματος της πόλης
Πιστεύω πως ο δήμος δεν έχει συνολική αντίληψη των αλληλοεπηρεαζόμενων θεμάτων που επιδρούν στο οικολογικό πρόβλημα της πόλης.
Στο συγκοινωνιακό που φανερά επηρεάζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, δεν υπάρχει παρέμβαση του δήμου στον ΟΑΣΘ, και στο Μετρο ο καημός είναι να μην περάσει του Μπουτάρη για τα Αρχαία στη Βενιζέλου και καμιά άλλη πρόταση.
Για το πράσινο που λείπει στην πόλη, πάλι το παράδειγμα της πλατείας Ελευθερίας δείχνει στην καλύτερη περίπτωση έλλειψη κατανόησης τι σημαίνει να φτιάχνεις μια πλατεία για καθαρό αέρα, πάνω από ένα πολυώροφο υπόγειο παρκινγκ. Οι πράσινες αυλές στα σχολεία ή πράσινες ταράτσες στα δημόσια κτίρια δεν υπάρχουν σε κεντρικό σχεδιασμό.
- 4. Πώς νομίζεις ότι θα μπορούσε ο Δήμος να συνδράμει τις απέλπιδες προσπάθειες των μικρομάγαζων στις γειτονιές της πόλης να επιβιώσουν στη δύσκολη συγκυρία που έρχεται
Δύσκολο ερώτημα και δεν νομίζω ότι ο Δήμος δείχνει για την ώρα τέτοια διάθεση.
Μια πρώτη προφανής απάντηση είναι η δραστική μείωση δημοτικών τελών.
Μια δεύτερη η στοχευμένη προώθηση του θεσμού των “κατασκευαστικών” χώρων, εργαστηρίων δηλαδή με εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπου ο κάθε κατασκευαστής ή επιστήμονας θα μπορεί να υλοποιεί την ιδέα του και να αναπτύσσει την παραγωγή ενός προϊόντος.
Όμως θα μπορούσε να κάνει και άλλες κινήσεις, όπως να συγκρατήσει τους ανθρώπους στις γειτονιές με ενίσχυση των κοινοτήτων για κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις. Ακόμα θα μπορούσε να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα προμήθειας υλικών για το δήμο, όπως χαρτί, μελανοταινίες αναμνηστικά, δώρα κλπ. από μικρομάγαζα, έστω και αν σημαίνει οικονομική επιβάρυνση.
Τέλος μια ιδέα που μας έρχεται από το εξωτερικό σχετικά με τη δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας με ειδικό σκοπό την υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων θα άξιζε ίσως να μελετηθεί.
1 σκέψη για το "Δήμος Θεσσαλονίκης. Ρωτάμε και η Ρία Καλφακάκου απαντά: Ζέρβας και ξερό ψωμί"