Της Ρίας Καλαφακάκου
Η ανάγκη μεταφοράς της έκθεσης
Δέκα χρόνια νωρίτερα, πολιτικοί και επαγγελματικοί φορείς, συμφωνούσαν για την ανάγκη μεταφοράς της ΔΕΘ, εκτός πόλεως, και δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο οικόπεδο που στεγάζεται η έκθεση, στην καρδιά της πόλης.
Σχέδιο ανάπλασης
Εδώ και λίγα χρόνια, η μετεγκατάσταση παρουσιάζεται ως ασύμφορη, και στη θέση της εμφανίζονται χωρικά σχέδια για την ανάπλαση της ΔΕΘ, με πάμπολλες δραστηριότητες εκτός των καθαρά εκθεσιακών, και ένα μικρό κομμάτι αδόμητου χώρου, για τους πολίτες (μόνο η περιοχή V του σκαριφήματος).
Πνίγει την πόλη το σχέδιο για τη ΔΕΘ
Το τελευταίο χωρικό σχέδιο, που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, με απουσία της αντιπολίτευσης, μειώνει και διασπείρει τον αδόμητο χώρο μέσα στο οικόπεδο της ΔΕΘ, δεν λέει καθαρά πόσος από τον αδόμητο χώρο θα είναι πράσινο, και φυσικά,όλος ο χώρος είναι περιφραγμένος, με δύσκολη πρόσβαση για τους πολίτες, και καμία σχέση δεν έχει το τελικό αποτέλεσμα με μητροπολιτικό πάρκο, ίσως ούτε καν με πάρκο τσέπης.
Αντιδράσεις για το χωροταξικό
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κάνει προσφυγή στο δήμο, λέγοντας πως αυτό το σχέδιο υψώνει ένα τείχος από ψηλά κτίρια, στην Εγνατία μπροστά από το ΑΠΘ. Το τμήμα Αρχιτεκτόνων διαμαρτύρεται για το προβλεπόμενο γκρέμισμα πολλών κτιρίων με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Πολίτες κάνουν προσφυγή για την τσιμεντοποίηση, τα πάρκινγκ, την έλλειψη πρασίνου.
Η απάντηση του Δημάρχου
Όμως το σχέδιο προχωράει, με την αιτιολογία της οικονομικής ανάπτυξης, και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ η περιβαλλοντική μελέτη εστιάζει κυρίως στο ότι δεν θα υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση, χωρίς να προσφέρει τίποτα θετικό στην οικολογική ισορροπία, και στο όραμα της πράσινης ανάπτυξης.
Οι διεθνείς εκθέσεις σήμερα
Στη σημερινή ηλεκτρονική εποχή, ο ρόλος των διεθνών εκθέσεων αλλάζει, και ειδικά για τη ΔΕΘ, η ύπαρξη της έκθεσης έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, αλλά όχι πια την ίδια σημασία για εμπορικές δραστηριότητες. Διευκολύνει διεθνείς συμμαχίες με πολλές και ισχυρές χώρες, με τιμώμενη χώρα κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια. Δίνει στη Θεσσαλονίκη ειδικό πολιτικό βάρος με την ετήσια παρουσίαση των οικονομικών προγραμμάτων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στην έναρξη της ΔΕΘ. Κάνει τη Θεσσαλονίκη γνωστή στην Ευρώπη και στον κόσμο και διευκολύνει τις οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με άλλες χώρες.
Ο πολιτικός ρόλος της ΔΕΘ
Ο πολιτικός ρόλος της ΔΕΘ, καθώς και η ύπαρξη μικρών εκθέσεων, αστικού ενδιαφέροντος, θα απαιτούσε έναν μικρότερο χώρο από τη σημερινή έκταση, η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου θα γινόταν εφικτή, ενώ οι μεγάλες εκθεσιακές δραστηριότητες θα μπορούσαν να μεταφερθούν δυτικά.
Το χωρικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ αποτυπώνει τις αλλαγές για το ρόλο των διεθνών εκθέσεων στον 21ο αι., μια και οι κτιριακές υποδομές και οι χώροι για καθαρά εκθεσιακή δραστηριότητα, είναι λιγότεροι από τις προβλεπόμενες εμπορικές δραστηριότητες, όπως ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο, καφετέριες, πάρκινγκ, κλπ.
Σχέδιο εκμετάλλευσης του οικοπέδου της έκθεσης
Στην ουσία δεν γίνεται αναμόρφωση για την ίδια τη ΔΕΘ, αλλά εκμετάλλευση του οικοπέδου της έκθεσης, ένα οικόπεδο που ανήκει στο κράτος και στο δήμο, για να φέρει κέρδη στην εταιρία.
Μια κρατική εταιρία όπως η ΔΕΘ, δεν μπορεί να έχει στόχο το οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά το κοινωνικό όφελος και το δημόσιο συμφέρον.
Θεσσαλονίκη πράσινη πόλη
Και η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από πράσινο, ανοιχτούς χώρους, δημόσιους χώρους, και καθαρό αέρα, και όχι από ένα ακόμα εμπορικό κέντρο ή ξενοδοχείο.
Εξάλλου στην εποχή της βαθιάς ύφεσης που εγκαινίασε ο κορονοιός, όταν κλείνουν μαγαζιά και στενάζουν επιχειρήσεις, όταν ο τουρισμός έχει πέσει και δεν είναι ορατή η ανάκαμψη, είναι αμφίβολη και η κερδοφορία στις εμπορικές δραστηριότητες της έκθεσης.
Μια άλλη χαμένη ευκαιρία για την ανάπτυξη της πόλης με οικολογική ισορροπία και ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.
Ρία Καλφακάκου
καθηγήτρια ΑΠΘ
δημοτική σύμβουλος
1 σκέψη για το "Ρία Καλφακάκου: Η Θεσσαλονίκη και η πράσινη ανάπτυξη"