Του Γιάννη Κρεστενίτη.
Πριν μερικές μέρες δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της παράταξης των Μηχανικών «Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ», αναφορικά με την πρόσφατη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ Α.Ε. στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.
Παραγωγή Pet Coc (πάνω) & SRF (κάτω)
Η τροποποίηση της προηγούμενης ΑΕΠΟ (Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), που εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ τον περασμένο Ιούνιο, αφορά στην αξιοποίηση του ανακτώμενου από απορρίμματα στερεού καυσίμου SRF (Solid Recovered Fuel, προϊόντα ανακύκλωσης) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό καύσιμο, με στόχο, όπως αναφέρεται, την μερική υποκατάσταση του ορυκτής προέλευσης καυσίμου pet coke (προϊόν διύλισης άνθρακα).
Η παράταξη των Μηχανικών «Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ», με την πρόσφατη απόφασή της, ζητά:
- Τη δημιουργία και υλοποίηση ενός σχεδίου με σαφές χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση της μονάδας παραγωγής τσιμέντου σε τοποθεσία που δε θα δημιουργεί περιβαλλοντικά και προβλήματα υγείας.
- Την ανάκληση οποιασδήποτε αδειοδότησης για τη χρήση δευτερογενών καυσίμων στη μονάδα και την εκκίνηση των διαδικασιών διαβούλευσης με τους φορείς αλλά και με τους κατοίκους για την διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της μονάδας και των χρησιμοποιούμενων από αυτήν καυσίμων, στη διάρκεια της προετοιμασίας της μετεγκατάστασης.
- Η συζήτηση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων θα πρέπει να συμβαδίζει με αντίστοιχο σχέδιο για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, με σύγχρονα συστήματα διαχείρισής τους έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η παραγωγή δευτερογενών καυσίμων με σταθερή και υψηλή ποιότητα, που θα ελέγχεται συστηματικά.
- Την συνέχιση της λειτουργίας της πλατφόρμας για τη συνεχή καταγραφή των ρύπων και με την επιπλέον εγκατάσταση συστημάτων για τη συνεχή δειγματοληψία τοξικών ρύπων, που θα καλύπτει όλο το έτος, με εποπτεία από επιτροπή κοινής αποδοχής και με ελεύθερη πρόσβαση των συλλεγόμενων δεδομένων και την υλοποίηση επιδημιολογικής μελέτης.
Με την απόφαση αυτή η παράταξη των μηχανικών έρχεται να συνεισφέρει στην συζήτηση αλλά και την διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας για υγιεινό περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης, θέτοντας όλους τους όρους για μια ουσιαστική διαβούλευση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις.
Γιατί προφανώς δεν είναι λύση η ανάκληση μόνον της αναθεωρημένης ΑΕΠΟ και η επιστροφή στην χρήση ως καυσίμου για την παραγωγή του τσιμέντου μόνον του pet coke. Αλλά ούτε είναι λύση η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου, ειδικά στην παρούσα συγκυρία που και πάλι αυξάνεται η ανεργία.
Παράλληλα με ένα ρεαλιστικό, με σαφές χρονοδιάγραμμα, σχέδιο για την μετεγκατάσταση της μονάδας, που σύμφωνα με την απόφαση είναι μονόδρομος για να εξασφαλιστούν αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης στην δυτική περιοχή της πόλης, θα πρέπει να ξεκινήσει και η διαβούλευση για τα άλλα δύο πολύ σημαντικά θέματα, όχι μόνον για το εργοστάσιο και την δυτική Θεσσαλονίκη, δηλαδή τι είδους καύσιμα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πως και που θα παράγονται και πως θα ελέγχονται, αλλά και το γενικότερο θέμα της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων, της διαλογής στην πηγή και της ανάπτυξης της ανακύκλωσης που στο επίπεδο του πολεοδομικού συγκροτήματος είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
Δυτική Θεσσαλονίκη: ρύπανση και δυσοσμία
Η απόφαση των μηχανικών επισημαίνει επίσης, ότι η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, που βιώνουν οι δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, δεν ήταν από τα θέματα πρώτης προτεραιότητας, αλλά διαπιστώνεται ότι έχει αγνοηθεί διαχρονικά, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πολλαπλές εγκρίσεις των επεκτάσεων στα πολεοδομικά σχέδια των όμορων δήμων, από τα αρμόδια όργανα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης αλλά και της Πολιτείας, δεν έλαβαν υπόψη τους τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των κατοίκων των περιοχών αυτών, αλλά και όλης της πόλης.
Παράλληλα όμως με τις δράσεις που προτείνονται από την απόφαση στα σημεία 1-3, αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει και επείγει να γίνουν άμεσα είναι:
Συνεχής καταγραφή αέριας ρύπανσης
(α) η συνεχής καταγραφή των ρύπων και η εγκατάσταση επιπλέον συστημάτων για τη συνεχή δειγματοληψία και των τοξικών ρύπων. Όλο αυτό το σύστημα συνεχούς καταγραφής των ρύπων, που θα πρέπει να πληροί τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές, θα πρέπει να ελέγχεται και να εποπτεύεται από επιτροπή κοινής αποδοχής και να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων στα δεδομένα των μετρήσεων και των αναλύσεων.
Πειραματικά σχέδια επιδημιολογικών μελετών
(β) ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κατάλληλης επιδημιολογικής μελέτης, με έλεγχο και εποπτεία, όπως και η προηγούμενη δράση από επιστημονική επιτροπή κοινής αποδοχής.
Φορείς της Θεσσαλονίκης
Στις προηγούμενες δράσεις μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν επιστημονικοί φορείς και θεσμοί της Θεσσαλονίκης όπως το ΑΠΘ, το ΔΙΠΑΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, η Ένωση Ελλήνων Χημικών κ.α. ενώ η Τοπική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Κεντρική Διοίκηση πρέπει να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη υλοποίησή τους.
Κοινωνία των πολιτών: ο τελικός κριτής
Το πλήρες κείμενο της απόφασης:
https://m.facebook.com/115884216482473/photos/pcb.407202094017349/407192817351610/?type=3&source=49