Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου
Αν προσπαθήσουμε να δούμε την εξέλιξη της πόλης μας στο άμεσο μέλλον μέσα από τα χωρικά σχέδια που τρέχουν, αλλά και τις αποφάσεις της διοίκησης Ζέρβα -συχνά ερήμην του δημοτικού συμβουλίου-, αυτό που άμεσα προκύπτει είναι αύξηση του χτισμένου χώρου και καμία αύξηση του πράσινου.
Η πόλη με το λιγότερο πράσινο
Η Θεσσαλονίκη, είναι η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πράσινου ανά κάτοικο στην Ευρώπη, μόλις τρία τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, με ευρωπαϊκό μέσο όρο 8 με 9 τμ/κάτοικο. Υπολογίζοντας τα 5 τμ/κάτοικο που μας λείπουν με 500.000 πληθυσμό, συνολικά θέλουμε 2,5 εκατομμυρια τμ πρασίνου ή 2,5 χιλ στρέμματα.
Ανάπλαση ΔΕΘ
Η υπόσχεση για το χώρο του οικοπέδου της ΔΕΘ 170 στρεμματων για μητροπολιτικό πάρκο, αντικαταστάθηκε αρχικά με το ήμισυ του χώρου, δηλ 86,5 στρέμματα πρασίνου, και συνεχώς διολισθαίνει με τα σχέδια του τελευταίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, σε λιγότερο πράσινο και μάλιστα όχι υψηλό πράσινο με δένδρα κλπ.
Πλατεία Ελευθερίας: το παρκινγκ
Η πλατεία Ελευθερίας χαρακτηρισμένη εδώ και 30 χρόνια, ως χώρος πρασίνου, υπήρξε από πολλά χρόνια πάρκινγκ, και μόλις τα τελευταία δύο χρόνια της διοίκησης Μπουτάρη, άρχισε να συζητιέται η μετατροπή της σε χώρο μνήμης και πρασίνου. Έγινε ο διαγωνισμός, έφυγε το πάρκινγκ,αλλά έφυγε και ο εργολάβος μια και δεν ανταποκρινόταν στις δεσμεύσεις της σύμβασης.
Η πλατεία, τα σκάμματα και οι λαμαρίνες
Επί 2,5 χρόνια η διοίκηση Ζέρβα άφηνε το θέμα να λιμνάζει: η πλατεία πίσω από τις λαμαρίνες, ούτε εργασίες, ούτε νέα σύμβαση, μέχρι που πρόσφατα ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως ‘θα αποδοθεί στους πολίτες’ ξανά ως πάρκινγκ, μέχρι να γίνει η μελέτη για υπόγειο πάρκινγκ και πλατεία επάνω. Ένα σχέδιο που αρχαιολόγοι αλλά και μηχανικοί, θεωρούν χρονοβόρο και ανεφάρμοστο, με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το νερό από τη γειτνίαση με τη θάλασσα, και άλλα προβλήματα. Η απόδοση φόρου τιμής τους Εβραίους συμπολίτες που από την πλατεία Ελευθερίας, οδηγήθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και από εκεί στα στρατόπεδα θανάτου, θα συνεχίσει(?) να γίνεται στο προσωρινό, -για πόσα χρόνια άραγε- πάρκινγκ.
Ανάπλαση γηπέδου ΠΑΟΚ
Η μεγαλεπήβολη ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, με αποκατάσταση των υποδομών της Τούμπας, πολιτιστικό κέντρο, πράσινο, κολυμβητήριο, σχολεία, ψάχνει χρηματοδότη, ενώ η σχεδιαζόμενη υπογειοποίηση τμήματος της Κλεάνθους θα επιφέρει σειρά κυκλοφοριακών προβλημάτων στην περιοχή.
Μαρίνα Πυλαίας
Στο παραλιακό μέτωπο, αναφέρονται τα ήδη σχεδιασμένα δυτικά, Μουσείο Ολοκαυτώματος και πάρκο, οι ήδη υπάρχουσες υποδομές στην παλιά και νέα παραλία, ενώ στην περιοχή του μεγάρου μουσικής και Αλατίνη, εμφανίζονται μαρίνες και ενυδρεία και κτίρια ύψους 21 μέτρων.
Νέο-φιλελεύθερη πολεοδομία: στο Sao Paulo ένας λεπτός τοίχος χωρίζει το μεγάλο πλούτο από τη μεγάλη φτώχεια
Επενδύσεις και θέσεις εργασίας είναι το επιχείρημα σε μια πόλη που ασφυκτιά, και ζητά να πάρει μια ανάσα, χωρίς ελεύθερους χώρους, χωρίς πάρκα, χωρίς πρόβλεψη για λιγότερο τσιμέντο και περισσότερο πράσινο.
Η υγεία των κατοίκων, η αισθητική της πόλης, η ιστορική μνήμη, όλα δευτερεύοντα, και οι επενδύσεις παλαιού τύπου, επενδύσεις σε κτίρια, είναι το πρόταγμα.
Αδήριτη ανάγκη ο οργανισμός ρυθμιστικού
Είναι φανερή η ανάγκη για ένα οργανισμό ρυθμιστικού, που θα έκανε ένα συνολικό σχεδιασμό για τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, συνδέοντας τα επί μέρους χωρικά σχέδια, στη μεγάλη εικόνα μιας πόλης που επενδύει στην πράσινη ανάπτυξη, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στον πολιτισμό.
Και είναι φανερή η έλλειψη πολιτικής βούλησης, που δεν κοιτάει μόνο μικροσυμφέροντα (ή μεγάλα συμφέροντα) και αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά σχεδιάζει το μέλλον της πόλης.
Μιας πόλης όμορφης, πράσινης, ανθεκτικής, με σεβασμό στην ιστορία της
1 σκέψη για το "Ρία Καλφακάκου. Θεσσαλονίκη: Τσιμέντο να γίνει"