Η οδός Κασσάνδρου στη Θεσσαλονίκη. Κλασική οδική χαράδρα, υψηλή κυκλοφορία αυτοκινήτων, ψηλά κτίρια, καθόλου δένδρα.
Με βάση τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η ελάχιστη αναλογία πρασίνου πρέπει να είναι τουλάχιστον 9 τ.μ. ανά κάτοικο. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι στη Ρώμη υπάρχουν 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, στο Βερολίνο 13 τ.μ., στο Άμστερνταμ 27 τ.μ. κ.λπ. Η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και οι περισσότερες Ελληνικές πόλεις υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις προδιαγραφές του ΠΟΥ. Στο αστικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης διάφορες μελέτες υπολογίζουν το πράσινο από 2,7 έως 1,6 τ.μ. ανά κάτοικο, ανάλογα με το αν οι ερευνητές μετρούν ως αστικό πράσινο το κομμάτι του Σέιχ Σου που είναι κοντά στην πόλη ή όχι.
Έκθεση
Τελευταία γίνονται ή πρόκειται να γίνουν κάποιες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα οδηγήσουν την πόλη μας να χάσει και τις τελευταίες ευκαιρίες που είχε, ώστε να γίνει μια μεγαλούπολη με περισσότερο πράσινο. Πρώτα και κύρια το σχέδιο για την «ανάπλαση» που περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχείου, εμπορικού και συνεδριακού κέντρου στον χώρο της ΔΕΘ. Αν χτιστεί περισσότερο ο χώρος της ΔΕΘ (αντί να μεταφερθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη), χάνεται η τελευταία ευκαιρία για ένα μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης.
Γήπεδο ΠΑΟΚ
Ένα άλλο σχέδιο που θα χειροτερεύσει την κατάσταση σε σχέση και με την αέρια ρύπανση και με την ανάγκη της πόλης για πράσινο και με την κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι η κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στην ίδια θέση που είναι το παλιό. Η Τούμπα είναι από τις περιοχές της πόλεις με το λιγότερο πράσινο, λιγότερο από 1 τ.μ. ανά κάτοικο. Το λογικό θα ήταν να γίνει μια ανταλλαγή χώρου, να δώσει η Πολιτεία στον ΠΑΟΚ έναν χώρο έξω από την πόλη για το νέο γήπεδο και ο χώρος του παλιού γηπέδου να γίνει πάρκο.
Το γηπέδου του Άρη και η πλατεία της ΑΕ Χαριλάου
Για ενδεχόμενο νέο γήπεδο του Άρη έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει το σχέδιο της διπλής ανάπλασης με στόχο την κατασκευή νέου γηπέδου του Άρη στην περιοχή του ΙΚΕΑ και ενός μεγάλου πάρκου στο Χαριλάου. Θετικό σχέδιο, είναι όμως αμφίβολο αν υπάρχει επενδυτής στην ομάδα με δυνατότητα να το πραγματοποιήσει.
Πρώην Στρατόπεδο Κόδρα
Τέλος, μια άλλη είδηση «βόμβα» που έγινε γνωστή πρόσφατα στους Θεσσαλονικείς έχει να κάνει με την απόφαση του ΣτΕ να δοθούν στον «Αυτόνομο Οικοδομικό Συνεταιρισμό Αξιωματικών» 20,5 στρέμματα, εντός του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος από το 2014, που χαρακτήρισε την έκταση ως αστικό πράσινο. Μάλιστα, πολλοί πολίτες εκφράζουν τον φόβο ότι μπορεί η απόφαση αυτή του ΣτΕ να αποτελέσει την αρχή για μια συστηματική προσπάθεια να αφαιρεθούν και άλλες εκτάσεις από τα περίπου 200 στρέμματα που αποτελούσαν το στρατόπεδο Κόδρα. Χωρίς να γνωρίζω το σκεπτικό της απόφασης, πρέπει να επισημανθεί ότι το ΣτΕ είναι ο θεματοφύλακας του Συντάγματος και το Σύνταγμα επιτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος.
Παράσταση από ερασιτεχνικό θίασο σε αστικό πάρκο στην Αγγλία. Τα πάρκα στις πόλεις παίζουν σημαντικό ρόλο και στην αναψυχή και στην κοινωνικοποίηση των κατοίκων.
Τα οφέλη που θα έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης από τη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου περιλαμβάνουν:
- Μεγαλύτερη παραγωγή οξυγόνου και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει.
- Μείωση του φαινομένου της «αστικής θερμικής νησίδας». Με βάση το φαινόμενο αυτό, η θερμοκρασία μέσα στην πυκνοκατοικημένη πόλη μπορεί να είναι και 4 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από την περιβάλλουσα ύπαιθρο.
- Μείωση της ηχορρύπανσης. Έχει αποδειχθεί ότι η φύτευση δένδρων μειώνει τους ανεπιθύμητους θορύβους.
- Βελτίωση του μικροκλίματος των πόλεων.
- Αύξηση της κοινωνικότητας. Βελτίωση της ψυχολογίας των κατοίκων.
- Δημιουργία χώρων, όπου οι κάτοικοι θα μπορούσαν να καταφύγουν μετά από φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμούς).
1 σκέψη για το "Σ. Κούγκολος Θεσσαλονίκη και πράσινο"