Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)
Η αστικοποίηση και η αύξηση της κατανάλωσης οδήγησαν στη δημιουργία ενός μεγάλου όγκου αστικών αποβλήτων, που οι κοινωνίες και οι τοπικές αρχές, δυσκολεύονταν να διαχειριστούν με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεξέλεγκτων χωματερών σε σημεία έξω από την πόλη. Οι ΧΑΔΑ κατέστησαν χώροι μόλυνσης του περιβάλλοντος και μετάδοσης ασθενειών.
Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)
Ετσι δημιουργήθηαν οι ΧΥΤΑ με κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε να μην μεταφέρονται οσμές ή σκουπίδια σε κατοικημένες περιοχές , (συλλογή αερίων)και να προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας(μεμβρανη στεγανοποίησης). Ειδικά σε ότι αφορά τα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) ο στόχος είναι οι ΧΥΤΥ (Οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) να αντικαταστήσουν τους ΧΥΤΑ. Οι ΧΥΤΥ θα δέχονται υπολείμματα που απομένουν από σκουπίδια που έχουν υποστεί προεργασία πρώτης διαλογής για ανακυκλώσιμα υλικά, έχουν συμπιεστεί υποστεί καύση ή πυρόλυση. Σε κάθε περίπτωση, τo ποσοστό υγειονομικής ταφής − τα απόβλητα υγειονομικής ταφής ως ποσοστό των παραγόμενων αποβλήτων − στην ΕΕ μειώθηκε από 61 % το 1995 σε 23 % το 2019. Με άλλα λόγια, υπάρχει σαφής τάση για λιγότερη υγειονομική ταφή, καθώς οι χώρες κινούνται σταθερά προς εναλλακτικούς τρόπους επεξεργασίας των αποβλήτων.
Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής είναι
- Η προτίμηση της πρόληψης έναντι των διορθωτικών μέτρων.
- Ηβ εφαρμογή υης αρχής ο ‘ρυπαίνων πληρώνει’ δηλ. όποιος ρυπαίνει έχει το χρέος να πληρώσει το κόστος των μέτρων για την αποκατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Η εγγύτητα και αυτάρκεια των εγκαταστάσεων (κατασκευή ολοκληρωμένων μονάδων όσο πιο κοντά γίνεται στην παραγωγή αποβλήτων ή δευτερογενών προϊόντων και με δυνατότητα αυτοσυντήρησης).
Διαλογή στην πηγή. Κάδοι διαφορετικού χρώματος
Η Διαχείριση Αποβλήτων (ΔΑ) είναι σημαντική διεργασία για το περιβάλλον και την οικονομία. Το τρίγωνο της ΔΑ, είναι πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ταφή ένός ελαχιστου ποσοστού. Για να γίνουν εφικτά όλα αυτά, χρειάζεται διαλογή στην πηγή(δηλ σε κάθε σπίτι). Κάδοι διαφορετικού χρώματος για κάθε υλικό,γυαλί χαρτί,μέταλλο και ο καφέ κάδος για υπολλείμματα τροφών .Επίσης διαφορετικά απορριμματοφόρα,για κάθε κάδο.
Υπόγειοι κάδοι
Οι υπόγειοι κάδοι,προτιμούνται, βελτιώνουν την αισθητική και την καθαριότητα της πόλης, μειώνουν τις διαδρομές των οχημάτων συλλογής, άρα και το κόστος. Ακολούθως το κάθε ανακυκλούμενο υλικό,πηγαίνει σε εταιρεία διαλογής και επαναχρησιμοποίησης.
Πράσινα σημεία
Επειδή σε κάθε τετράγωνο δεν είναι δυνατόν να χωροθετηθούν πολλοί κάδοι, προτείνεται να υπάρχουν γωνιές ανακύκλωσης,με τους κάδους, και πράσινα σημεία (ΠΣ).
Υπάρχουν και τα πιο «ενισχυμένα» ΠΣ στα οποία διάφορες κατηγορίες υλικών μπορεί να συλλέγονται, να ταξινομούνται, να επισκευάζονται, να μεταποιούνται και να διατίθενται προς επαναχρησιμοποίηση, σε συνδυασμό πολλές φορές με ενημερωτικές και βιωματικές δράσεις. Καλούνται και «Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών» (ΚΔΕΥ)
Τέλος, υπάρχουν και τα Κινητά Πράσινα Σημεία (ΚΙΠΣ),
Κινητά Πράσινα Σημεία
Η επιτυχία της προσπάθειας ,βασίζεται στην ενημέρωση των πολιτών και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης,όσο και στη σωστή οργάνωση από τον κάθε δήμο.
Σταθμοί μεταφόρτωσης
Είναι απαραίτητοι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων,όπου τα σκουπίδια συμπιέζονται, ώστε με μεγάλα containers, να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ. Επειδή παρόλα αυτά, τα σκουπίδια στον μπλε κάδο θα περιέχουν πάντοτε ποσοστό ανακυκλωσίμων, δημιουργούνται οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ),ώστε να μειωθεί περαιτέρω το προς ταφή υπόλλειμμα.
Ανακύκλωση: Ο όρος ανακύκλωση αναφέρεται στις διαδικασίες της μετατροπής αποβλήτων ή χρησιμοποιημένων υλικών σε νέα προϊόντα ή πρώτες ύλες.
Η κομποστοποίηση / λιπασματοποίηση (composting), είναι μια διαδικασία βιοδιάσπασης, αποσύνθεσης δηλαδή, της οργανικής ύλης.
Εφαρμογές του Κομπόστ στη γεωργία
Η υψηλή ζήτηση γεωργικών προϊόντων οδηγεί στη χρήση γεωργικών χημικών λιπασμάτων με εντατικό ρυθμό, τα οποία τελικά επιδεινώνουν την υγεία του εδάφους και δημιουργούν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η προσθήκη κομπόστ στα εδάφη αυξάνει το περιεχόμενό τους σε θρεπτικές ουσίες. Η εφαρμογή του επιφέρει εμπλουτισμό της οργανικής ύλης και κατ’ επέκταση της γονιμότητας του εδάφους
Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων Αποβλήτων, (ΜΕΒΑ)
Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εξαιρετικά φιλόδοξος και επιδιώκει να προσεγγίζει και να φτάσει ως το 2050 την πολιτική του «Zero Waste», δηλαδή μέσω διάφορων έργων και δράσεων να επέλθει στις κοινωνίες ο «μηδενισμός» στην παραγωγή αποβλήτων προς το περιβάλλον