Τζουμέρκα
Με αφορμή την παρέμβαση του συν. Δουράκη στις αρχές Φεβρουαρίου αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος σχετικά με τις πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βρήκα την ανταλλαγή επιχειρημάτων ανάμεσα στους συν. Γ. Δουράκη και Χ. Μπίσμπο και εδώ επιχειρώ την παρουσίασή τους μετά από ελεύθερη ανάγνωση.
Υπεροχή επενδύσεων στην αιολική ενέργεια έναντι των ορυκτών καυσίμων
Στην παρατήρηση του Γ. Δουράκη ότι όσο θα αυξάνεται το μερίδιο της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας τόσο θα απαξιώνονται τα ορυκτά καύσιμα και οι επενδύσεις στην εξόρυξή τους ο Χ. Μπίσμπος αντλεί από το Spiegel και αντιπαραθέτει δεδομένα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τα καθαρά κέρδη της βρετανό-ολλανδικής Shell έφθασαν το 2022 στα 39,87 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν τα υψηλότερα στη ιστορίας της, ενώ δεν υστέρησαν και τα κέρδη των υπόλοιπων πετρελαϊκών κολοσσών. Ειδικότερα, και παρά τη σχετική πτώση των τιμών του πετρελαίου και του αερίου, τα κέρδη του τελευταίου τρίμηνο του 2022 ήταν από τα υψηλότερα. Σημειώνει ακόμη ότι σημαντικό μέρος των κερδών θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά μετοχών, πράγμα που κατά το Spiegel σηματοδοτεί εμπιστοσύνη της αγοράς προς τις εταιρείες και τις προοπτικές τους.
Απαρχές βιομηχανικής επανάστασης: Υφαντουργοί εναντίον μηχανών
Ο Γ. Δουράκης επανέρχεται και σημειώνει ότι το επιχείρημά του σχετικά με την απαξίωση των ορυκτών καυσίμων αναφέρεται σε διαφορετική, μεσο-μακροπρόθεσμη συγκυρία, και παρατηρεί ότι η δυναμική είναι ήδη υπέρ των ανανεώσιμων πηγών. Σημειώνει ότι σύγχρονοι Λουδίτες (χαρακτηρισμός εργαζομένων στην υφαντουργία που τον καιρό της Βιομηχανικής Επανάστασης επιδόθηκαν σε σπάσιμο των μηχανών), καθώς και ορισμένοι επιχειρηματίες, αρκούνται σε παρελθούσες τεχνολογίες οι οποίες όμως απαξιώνονται μοιραία και υποσκελίζονται από άλλες, τεχνολογικά πιο προηγμένες και για τον λόγο αυτό πιο ανταγωνιστικές.
Τεχνολογικός εφησυχασμός
Ανατρέχοντας στις δικές του πηγές ο Γ. Δουράκης μιλάει για ‘στρατηγική τεχνολογική μυωπία’ και αναδεικνύει βασικό της εκπρόσωπο τον Πούτιν, ο οποίος δίνει μάχες οπισθοφυλακής για να αποτρέψει την επερχόμενη τεχνολογική απαξίωση των ορυκτών καυσίμων. Στον αντίποδα, υποστηρίζει, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καβαλήσει ήδη το κύμα της τεχνολογικής δυναμικής και επενδύουν μαζικά σε ηλιακά πάρκα εγκατεστημένα στην έρημο. Ενώ σε κοινοπραξία με αντίστοιχες γαλλικές επενδύουν και ανά την υφήλιο.
Ο Χ. Μπίσμπος συμφωνεί με τον Γ, Δουράκη ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν εξαρτάται από την ‘καλή θέληση των εταιρειών’ και ότι οι αντίστοιχες επενδύσεις θα σταματήσουν όταν πάψουν να είναι επικερδείς. Σημειώνει ωστόσο, ότι ναι μεν αυτή είναι η μεγάλη ‘τελεολογική’ όπως την χαρακτηρίζει εικόνα, πλην για την ώρα υφίστανται σημαντικά τεχνολογικά προβλήματα οπότε και η πορεία προς τη λύση ούτε ευθεία θα είναι, ούτε και η διάρκειά της μπορεί να προβλεφθεί.
Αναφέρει το παράδειγμα το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ που ευνοεί την εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων στην ανοικτή θάλασσα (offshore) ευελπιστώντας ότι θα επιλυθούν βασικά προβλήματα των χερσαίων (inshore) πάρκων. Χαρακτηριστικό ανάμεσα στα ανοιχτά ζητήματα είναι η μεταφορά των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών, καθώς το μέγεθος των πτερυγίων έχει φθάσει το όριο των 100 m που επιβάλλει η γεωμετρία των οδικών δικτύων.
Μεταφορά εξαρτήματος ανεμογεννήτριας
Αναφέρει ακόμα σχετικά με την ανθεκτικότητα των κατασκευών, ότι οι στρατηγικές επιλογές των κυβερνήσεων Μέρκελ, σε συμφωνία με τους κατασκευαστές, έθεσαν ως όριο χρήσης των σημερινών ανεμογεννητριών τα 20 χρόνια. Η πρώτη επιδοτεί την παραγωγή για 20 χρόνια και οι δεύτεροι κατασκευάζουν προϊόντα με επαρκή αντοχή κόπωσης πάλι τα 20 χρόνια. Σχετικό παράδειγμα συνιστά η κατάρρευση πύργου σε αιολικό πάρκο της Καρύστου. Σύμφωνα με το ecopress το συγκεκριμένο πάρκο ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών, βρισκόταν εκτός λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να έχουν απομακρυνθεί οι ανεμογεννήτριες. Η κατάρρευση αποδόθηκε στην επέλαση της κακοκαιρίας Ηφαιστίων που ξήλωσε ακόμα και τα ανεμόμετρα. Το συμπέρασμα είναι ότι η επίδραση απρόβλεπτα ισχυρών ανέμων είναι ενίοτε καταλυτική για εγκαταστάσεις όπως αυτές της Εύβοιας.
Κάρυστος μετά την κακοκαιρία Ηφαιστίων: κατάρρευση ανεμογεννήτριας
Άλλο χαρακτηριστικό κατά τον Χ. Μπίσμπο αποτελεί η στροφή προς τα υπεράκτια πάρκα που αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τη βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών υπέρ λίγων μεγάλων κατασκευαστών έναντι των πολλών σήμερα μικρομεσαίων (κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην αυτοκινητοβιομηχανία κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα).
Πλωτές ανεμογεννήτριες